Waterverdedigingswerken

In het kort

Waterverdedigingsverwerken zoals dijken mogen niet meegenomen worden in de WOZ-waarde. Dit is bepaald door de rechter.

Op deze pagina vindt u een uitleg over de uitzondering waterverdedigingswerken.

Waterverdedigingswerk wordt niet meegenomen in de WOZ-taxatie

Wanneer de gemeente een woning of ander object moet taxeren waar sprake is van een dergelijk waterverdedigingswerk, dan moet men deze bij de waardebepaling buiten aanmerking laten.

Bijvoorbeeld wanneer een woning aan het water is gelegen en een deel van de tuin is een “dijkje” en dit dijkje is ook door het waterschap aangewezen als waterverdedigingswerk, dan wordt dit dijkje bij de waardebepaling buiten aanmerking gelaten. Dat betekent dat in dat geval de WOZ-waarde van deze woning lager zal zijn dan de marktwaarde van de woning op de waardepeildatum. De marktwaarde is inclusief de waarde van het gedeelte van de tuin dat “de dijk” vormt, maar bij de WOZ-waarde wordt “de dijk” niet meegewaardeerd.

Uitzondering geldt alleen voor de grond

De uitzondering betreft alleen de grond en niet het gebouwde deel, de woning zelf en de ondergrond daarvan. Dus wanneer een woning op een dijk is gebouwd, zal de woning zelf en de ondergrond van de woning niet worden uitgezonderd, maar wel het gedeelte van de tuin dat is gelegen op deze dijk.

Of een dijk of dijkje ook daadwerkelijk door het waterschap is aangewezen als waterverdedigingswerk kan worden nagekeken op de zogenaamde legger van het waterschap.

Landelijk betreft het circa 80.000 WOZ-objecten waarbij (een deel van) de grond is uitgezonderd van de waardering, zodat de WOZ-waarde lager is dan de marktwaarde. Voor het deel dat onder deze uitzondering valt, ontvangen belanghebbenden wel een aparte aanslag voor de watersysteemheffing ongebouwd van het waterschap.

Beschermingszones worden niet uitgezonderd

Beschermingszones rond waterverdedigingswerken behoren niet tot het uit te zonderen gedeelte. De waarderingsuitzondering is beperkt tot enkel het waterverdedigingswerk (de waterkering).

De keur (beheerverordening) van het waterschap kan worden gebruikt om na te gaan waar waterverdedigingswerken zijn

Door het raadplegen van de keur en de legger die door het waterschap wordt gepubliceerd, kan worden nagaan waar de waterverdedigingswerken zijn gelegen. De uitzondering blijft beperkt tot de in de keur beschreven en in de kaart (de legger) weergegeven waterkering (als onderdeel van het verzamelbegrip “waterstaatswerk”) of, indien in de keur de term “kernzone” nog gehanteerd wordt, tot de “kernzone”.

Door het raadplegen van de keur van het waterschap wordt niet alleen duidelijk welke onroerende zaken zijn betrokken bij de waarderingsuitzondering, maar wordt ook duidelijk welke oppervlakte exact valt onder de waterkering (het waterverdedigingswerk als bedoeld in de uitzonderingsbepaling). Soms is het relevante kaartmateriaal ook digitaal beschikbaar. Dit kan het inventariseren van de betrokken WOZ-objecten en het bepalen van de “uit te zonderen oppervlakte” ondersteunen.