Ons toezicht

In het kort

De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Als toezichthouder voeren we verschillende soorten onderzoeken uit bij gemeenten. Daarnaast moeten gemeenten drie keer per jaar informatie opgeven aan de Waarderingskamer die de Waarderingskamer beoordeelt.

Op basis van ons oordeel, de grootte van de gemeenten en andere signalen bepalen wij bij welke gemeente we welke onderzoeken gaan uitvoeren.

De Waarderingskamer houdt toezicht

De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Het belangrijkste aandachtspunt daarbij is of de WOZ-taxaties van voldoende kwaliteit zijn. De kwaliteit van de taxaties controleren we tijdens onderzoeken bij gemeenten of op afstand. Daarnaast voeren wij ook andere onderzoeken uit. Bijvoorbeeld of de gegevens die worden gebruikt bij de WOZ-taxaties correct zijn en of de gemeente de bezwaarschriften op een juiste wijze en binnen de termijn afhandelt.

Inzet verschillende toezichtinstrumenten

Om onze toezichthoudende taak uit te voeren zetten wij verschillende toezichtinstrumenten in. Belangrijke toezichtinstrumenten zijn onze onderzoeken. Sommige onderzoeken voeren onze inspecteurs uit bij de gemeente, terwijl andere onderzoeken meer op afstand plaatsvinden. Een overzicht van al onze toezichtinstrumenten staat in het strategiedocument.

Een voorbeeld van een toezichtinstrumenten is een onderzoek naar de kwaliteit van de taxaties. Dit onderzoek voeren wij jaarlijks uit bij ongeveer 25% van de gemeenten. Tijdens dit onderzoek kijken onze inspecteurs of de WOZ-gegevens die de gemeente heeft geregistreerd een goede weergave zijn van de straatwerkelijkheid, of de WOZ-taxaties aansluiten op de verkoopcijfers in de gemeente en of de onderlinge waardeverhoudingen juist zijn. Zo kunnen wij, samen met andere onderzoeken ons algemeen oordeel samenstellen.

Risicogerichte werkwijze 

Wij werken risicogericht. Daarmee bedoelen we dat we meer aandacht besteden aan gemeenten of onderwerpen die bij de WOZ-uitvoering minder goed scoren. Dit betekent bijvoorbeeld dat gemeenten met een laag algemeen oordeel meer aandacht van ons krijgen dan gemeenten met een hoger oordeel. Gemiddeld krijgen gemeenten een keer per jaar een inspecteur van de Waarderingskamer op bezoek.

Naast onze risicogerichte aanpak is ons toezicht ook proportioneel. Dat wil zeggen dat we bij de inzet van ons toezicht ook rekening houden met de grootte van een gemeente. Een grote gemeente bezoeken we vaker dan een kleine gemeente. Zo proberen we ons toezicht per woning of bedrijf eerlijk te verdelen.

Publicatie resultaten toezicht

De bevindingen van ons toezicht leggen we vast in rapporten. Deze rapporten betreffen meestal de bevindingen in een bepaalde gemeente. Om transparant te zijn over onze bevindingen publiceren we deze rapportages. Deze rapportages staan op de pagina's per gemeente: beoordelingen gemeenten.

Naast de rapporten per individuele gemeente of per samenwerkingsverband worden er ook landelijke analyses uitgevoerd die gepubliceerd worden in landelijke rapporten.

Onderzoek tijdigheid

Het landelijke onderzoek tijdigheid beoordeelt voor belastingjaren 2021 en 2022:

  • de tijdigheid van het bekendmaken van de WOZ-waarden
  • de voortgang en doorlooptijden van de bezwaarafhandeling

Daarnaast is voor het huidige belastingjaar 2023 ook inzicht verkregen in de tijdigheid van de aan het begin van het jaar verzonden beschikkingen met waardepeildatum 1 januari 2022.

Het is belangrijk dat WOZ-waarden in Nederland jaarlijks op tijd bekend worden gemaakt door gemeenten en dat bezwaren tijdig worden afgehandeld. Het uitgangspunt van bezwaarafhandeling is dat er een zorgvuldige heroverweging plaatsvindt van de vastgestelde WOZ-waarde. Maar belanghebbenden hebben er ook recht op dat deze zorgvuldige heroverweging binnen een afzienbare termijn plaats vindt.

Het onderzoek laat zien dat de tijdigheid in vergelijking met de vorige meting deels is verbeterd maar nog niet op het gewenste niveau zit. Ook de komende jaren blijft aandacht voor het tijdig bekend maken van WOZ-waarden en een tijdige afhandeling van bezwaren van belang. De resultaten vindt u in het Rapport Themaonderzoek Tijdigheid 2023.

Onderzoek aansluiting WOZ-waarde op marktwaarde

Uit dit in 2019 gepubliceerde rapport komt naar voren dat de WOZ-waarde een goede afspiegeling zijn van de marktwaarde. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Waarderingskamer en het Kadaster gezamenlijk.

Rapportage aansluiting WOZ-waarde op marktwaarde 2019

Meer over ons toezicht op gemeenten

Het algemeen oordeel

Lees over hoe ons algemeen oordeel over gemeenten tot stand komt

Het algemeen oordeel

Ons toezichtplan

Onze toezichtstrategie wordt uitgelegd in ons toezichtplan

Ons toezichtplan

Evaluaties toezichtsinstrumenten

De Waarderingskamer laat regelmatig één van de gebruikte toezichtsinstrumenten door een onafhankelijke organisatie evalueren. Op die manier willen we waarborgen dat de gebruikte instrumenten effectief en efficiënt zijn en blijven.

In 2023 is ons onze aanpak van de "Onderzoeken naar de kwaliteit van de taxaties" geëvalueerd.