Uitleg WOZ-waarde

In het kort

De WOZ-waarde is de marktwaarde van uw woning en wordt onder andere gebruikt voor het berekenen van verschillende belastingen. De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in uw buurt en kenmerken van uw woning. Gemeenten bepalen jaarlijks uw WOZ-waarde.

Op deze pagina vindt u een uitleg over wat de WOZ-waarde is en hoe uw gemeente de WOZ-waarde bepaalt.

WOZ: de marktwaarde van uw woning

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van uw woning op 1 januari van het vorige jaar (de waardepeildatum). Met andere woorden: de WOZ-waarde is het bedrag dat uw woning (of bedrijfspand etc.) oplevert, wanneer u het zou hebben verkocht op de waardepeildatum.

Uw gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van uw woning vast en maakt deze in de eerste acht weken van het jaar bekend. U ontvangt uw WOZ-waarde per post en/of digitaal via MijnOverheid.nl.

Hoe de gemeente deze waarde vaststelt, is bepaald in de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ).

Lees meer over de jaarlijkse bekendmaking van de WOZ-waarde

Basis: woningkenmerken en verkochte woningen

Om tot een goede waardebepaling te komen voor uw woning gebruiken gemeenten de kenmerken van uw huis als basis. Een aantal kenmerken die gebruikt worden zijn:

  • Oppervlakte van de woning en de grond die eventueel bij de woning hoort
  • De ligging van de woning
  • Onderhoudstoestand van de woning (binnen- en buitenkant woning)
  • Kenmerken zoals: type woning, bouwjaar, aanwezige bijgebouwen

Uw woning wordt vergeleken met verkochte woningen in uw buurt of omgeving om zo de WOZ-waarde vast te stellen. De WOZ-waarde is de marktwaarde van uw woning op 1 januari van het vorige jaar (de waardepeildatum). Bij het taxeren van deze waarde wordt rekening gehouden met waarderingsvoorschriften die de Wet WOZ oplegt.

Hoe wordt WOZ-waarde bepaald?

Lees hier meer wat er allemaal gedaan wordt om uw WOZ-waarde te bepalen

Hoe wordt WOZ-waarde bepaald?

Gebruik WOZ-waarden voor belastingen

De WOZ-waarde wordt gebruikt door:

Gemeenten: gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en andere belastingen zoals de rioolheffing.

Belastingdienst: gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en de erfbelasting.

Waterschappen: gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing gebouwd.

Verder wordt de WOZ-waarde ook gebruikt door andere organisaties (bijvoorbeeld CBS en notarissen) en voor andere zaken, zoals het berekenen van de maximale huurprijs.

Lees meer over het gebruik van de WOZ-waarde

Waar vind ik mijn WOZ-waarde?

WOZ-waardeloket
De WOZ-waarde van woningen is voor iedereen openbaar. U kunt van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde bekijken via het WOZ-waardeloket.

Aanslagbiljet belastingen
De WOZ-waarde van uw woning staat op het aanslagbiljet van de gemeente. Deze krijgt u van uw gemeente per post of via de berichtenbox van MijnOverheid.

MijnOverheid
De WOZ-waarde van uw woning kunt u opzoeken via MijnOverheid.

Taxatieverslag
De gemeente moet inzicht geven in hoe de WOZ-waarde van uw woning is bepaald. Deze informatie vindt u op het taxatieverslag. U kunt uw taxatieverslag opvragen bij uw gemeente. Dit kan digitaal en meestal ook via MijnOverheid. Soms wordt het meegestuurd met uw gemeentelijke aanslagbiljet. Op het taxatieverslag staan de kenmerken van uw woning zoals de oppervlakte en het bouwjaar. Ook vindt u hier overige gegevens die uw gemeente heeft gebruikt voor het bepalen van de waarde. Denk aan verkoopcijfers van vergelijkbare woningen.

Wat kunt u doen om uw WOZ-waarde te controleren?

U kunt zelf een aantal dingen doen om te beoordelen of uw WOZ-waarde klopt

Wat kunt u doen om uw WOZ-waarde te controleren?