Verplichtingen verstrekken informatie

In het kort

Om ervoor te zorgen dat uw WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk wordt bepaald is het belangrijk dat de juiste kenmerken over uw woning bekend zijn bij uw gemeente. U kunt hier mee helpen door uw gemeente informatie te geven over uw woning. Om deze informatie te verkrijgen is er in de wet vastgelegd welke informatie een gemeente aan u mag vragen.

Op deze pagina vindt u een uitleg over wat uw rechten en plichten zijn volgens de wet.

Informatieplicht voor inwoners en bedrijven

Om uw WOZ-waarde juist vast te stellen, heeft de gemeente informatie over uw woning nodig. Sommige informatie weet alleen u bijvoorbeeld of uw woning is verbouwd, opgeknapt of  juist verouderd is. Er is daarom binnen de WOZ een informatieplicht richting de gemeente. Deze informatieplicht is in de wet op dezelfde manier geregeld als de plicht om juiste informatie te geven aan de Belastingdienst. Belangrijk daarbij is:

  • De gemeente mag alleen informatie vragen die van belang kan zijn voor het vaststellen van de WOZ-waarde.
  • Woningeigenaren en bewoners zijn dan verplicht om alle gevraagde gegevens over de woning aan de gemeente te geven.

Informatie via inlichtingenformulier, foto of een bezoek aan de woning

Er zijn meerdere manieren voor gemeenten om informatie op te halen:

Inlichtingenformulier
De gemeente kan informatie opvragen via een (digitaal) inlichtingenformulier om te controleren of de gegevens over het pand nog juist zijn. U bent verplicht om de gevraagde gegevens verstrekken.

Foto’s
Het aanleveren van foto’s over uw woning is niet verplicht. Alleen als u het makkelijker vindt om een foto te maken dan om de staat van de woning met woorden te beschrijven in een inlichtingenformulier, kunt ervoor kiezen om een foto te sturen. Let op dat er geen personen op de foto staan en dat u de foto’s veilig verstuurt. Het zorgvuldig omgaan met foto's door gemeenten bij de WOZ-uitvoering is vastgelegd in een Instructie gebruik foto's in de WOZ.

Binnenkomen
In een enkel geval is het nodig om een woning of bedrijfspand van binnen te bekijken. Het binnen komen in een woning is ook voor de gemeentelijke WOZ-taxateur alleen toegestaan als de bewoner dat goed vindt.

De taxateur van de gemeente mag bedrijfspanden en terreinen te betreden. Dit gaat meestal op afspraak, de taxateur uitlegt wie hij is en wat hij komt doen.

Bezwaarfase
Ook na een bezwaar, controleert de gemeente de gegevens van de woning. Dit kan op de hiervoor beschreven manieren. Als geen informatie wordt gegeven, kan de gemeente een informatiebeschikking sturen. Als de gevraagde informatie ook dan niet wordt gegeven, beslist de gemeente over de WOZ-waarde met de informatie die zij wel heeft.

Andere informatiebronnen voor gemeenten

Naast de gegevens die worden opgevraagd bij de woningeigenaar, gebruikt de gemeente ook andere informatie die van belang kunnen zijn voor de waardepaling. Voorbeelden hiervan zijn: bouwvergunningen, bestemmingsplannen, verkoopadvertenties, luchtfoto’s, omgevingsfoto’s maar ook andere overheidsregistraties zoals het Kadaster en het Handelsregister.

U leest hier meer over op de pagina hoe wordt de WOZ-waarde bepaald.

Informatieplicht voor anderen

Wie naast degene die belasting moet betalen, zijn er ook anderen die gegevens aan de gemeente moeten verstrekken voor de WOZ. Dit zijn bijvoorbeeld taxateurs, makelaars, woningbouwers, energiebedrijven en administratiekantoren.

Wettelijke regels over informatie- en geheimhoudingsplicht

De plicht om voor de WOZ en belastingen gegevens te leveren is vastgelegd in wetgeving.

Artikel 47 Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR): iedereen is verplicht aan de inspecteur informatie te geven die van belang kan zijn voor de eigen belastingheffing. Dit geldt ook voor gegevens oer de woning.

Welke bedrijven verplicht zijn om informatie te geven, is geregeld in het Besluit gegevensverstrekking WOZ.

Voor de gemeente gelden strikte regels voor het omgaan met uw gegevens, zoals de geheimhoudingplicht in de belastingwet zelf, maar ook de geheimhoudingplicht voor ambtenaren in de Algemene wet bestuursrecht.