Controleren WOZ-waarde

In het kort

Als u het idee heeft dat uw WOZ-waarde niet juist is, dan kunt u dit zelf controleren. Als u na het controleren toch nog twijfelt over de juistheid van uw WOZ-waarde, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij kunnen u uitleg geven over hoe uw WOZ-waarde tot stand is gekomen. Komt u er niet uit met uw gemeente dan kunt u bezwaar maken. 

Op deze pagina vindt u een uitleg over de manieren waarop u uw WOZ-waarde kan controleren en wat u kunt doen als u het niet eens bent met uw WOZ-waarde.

Manieren om uw WOZ-waarde te controleren

Zelf controleren of een WOZ-waarde klopt? Dat kan op verschillende manieren. We zetten de verschillende bronnen met informatie op een rij.

1. WOZ-waardeloket

Via het WOZ-waardeloket.nl kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning en andere woningen bekijken en vergelijken. Een vergelijking kunt u doen op basis van kenmerken, zoals ligging, bouwjaar en woonoppervlak.

2. WOZ-taxatieverslag

Het taxatieverslag geeft uitleg over de WOZ-waarde. Als u een WOZ-waarde heeft ontvangen, dan kunt u het taxatieverslag online inzien door in te loggen met DigiD op Mijn.Overheid.nl of via de website van uw gemeente. Op het taxatieverslag staan de kenmerken van de eigen woning en enkele verkoopcijfers en kenmerken van relevante verkochte woningen.

3. Vraagprijzen in uw omgeving bekijken

Als er in uw buurt woningen te koop staan, dan kunt u de vraagprijs van die woningen vergelijken met uw WOZ-waarde. In de vergelijking zijn de verschillen tussen woningen belangrijk, maar ook het moment waarop de woning is verkocht (de WOZ-waardepeildatum ligt altijd een jaar eerder). U kunt deze informatie bijvoorbeeld vinden op een site zoals Funda.nl.

4. Verkoopprijzen opvragen bij Kadaster

Verkoopprijzen van andere woningen en aanvullende informatie over die woningen kunt u bij het Kadaster opvragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Contact met uw gemeente

De gemeente kan vragen over uw WOZ-waarde vaak goed beantwoorden en uitleggen hoe uw WOZ-waarde is bepaald. Ook kan een taxateur met u meekijken en eventueel de WOZ-waarde aanpassen als er een fout is gemaakt. Op de website van uw gemeente of op uw belastingaanslag ziet u hoe u contact kunt opnemen.

Bezwaar maken?

Heeft u na het controleren van uw WOZ-waarde nog steeds het idee dat uw WOZ-waarde niet juist is?

Dan kunt u bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde.

Lees meer over bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde

Waarderingskamer controleert WOZ-waarden

Het is belangrijk dat u zelf kritisch kijkt naar uw WOZ-waarde.

Voordat gemeenten de WOZ-waarden bekend maken hebben zij deze ook al gecontroleerd. Verder controleert de Waarderingskamer de WOZ-waarden die gemeenten vaststellen en de gegevens die zij daarbij gebruiken.

Hoe de Waarderingskamer uw gemeente beoordeelt, kunt u zien op de pagina over uw gemeente onder Beoordeling gemeenten.

Lees meer over het controleren van uw WOZ-waarde

Het WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-taxatieverslag

Het WOZ-waardeloket

Het WOZ-waardeloket