Als eigenaar of gebruiker van een woning of bedrijfsgebouw ontvang je elk jaar een WOZ-waarde. Die WOZ-waarde heeft onder meer invloed op hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je betaalt, maar wordt ook voor andere toepassingen gebruikt.
De gemeente stelt de WOZ-waarde van jouw woning jaarlijks aan het begin van het kalenderjaar vast met een waardepeildatum van een jaar eerder. Dat betekent dus dat voor het jaar 2023 de WOZ-waarde van jouw woning is bepaald door te kijken naar verkoopprijzen rond 1 januari 2022.
Wil je zelf controleren of jouw WOZ-waarde klopt? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder hebben we de verschillende manieren op een rij gezet. Mist u informatie, neem dan gerust contact met ons op.
1. Verkochte of te koop staande woningen
Als er woningen in de buurt van jouw woning verkocht zijn of te koop staan, dan weet je misschien de vraagprijs of de verkoopprijs van die woningen. Die prijzen kan je dan vergelijken met de WOZ-waarde van jouw woning. Bij de vergelijking moet je op twee dingen letten:
- Als die woning kleiner, slechter onderhouden of minder luxe is of een mindere locatie heeft, dan zal de marktwaarde van jouw woning hoger zijn dan die van de verkochte woning, maar is juist jouw woning kleiner etc. dan zal de marktwaarde van jouw woning lager zijn.
- Wanneer is die andere woning verkocht? De WOZ-waarde voor 2023 kijkt naar de verkoopprijzen (de marktwaarde) rond 1 januari 2022. Zoals bekend stijgen de verkoopprijzen de laatste jaren. Dus in het algemeen zal de marktwaarde op 1 januari 2022 hoger zijn dan de verkoopprijs als de woning vóór 1 januari 2022 is verkocht, maar juist lager zijn dan de verkoopprijs als de woning na 1 januari 2022 is verkocht of bijvoorbeeld nu te koop staat.
2. WOZ-waardeloket
Via het WOZ-waardeloket.nl kun je gratis de WOZ-waarden van alle woningen in Nederland bekijken. Op deze manier kun je jouw WOZ-waarde vergelijken met een woning die zoveel mogelijk lijkt op jouw woning. Denk hierbij aan: oppervlakte woning, bouwjaar, type woning, onderhoud, aanwezigheid van extra voorzieningen of bijgebouwen.
3. WOZ-taxatieverslag
Het is altijd verstandig om het taxatierapport te bekijken. Het taxatieverslag kun je meestal via mijn.overheid.nl inzien. Anders staat op het biljet waarmee de WOZ-waarde aan jou bekend is gemaakt, hoe je dit taxatieverslag kunt inzien. In het taxatieverslag vind je een uitleg van de WOZ-waarde op basis van drie verkochte woningen. Deze woningen zijn rond de waardepeildatum (1 januari 2022) verkocht en vindt de gemeente kenmerkend om te controleren of de WOZ-waarde aansluit op verkoopprijzen. Bekijk of de op dit taxatieverslag genoemde kenmerken van jouw woning kloppen en de WOZ-waarde aansluit op de genoemde verkoopprijzen, natuurlijk rekening houdend met verschillen in bijvoorbeeld oppervlakte, luxeniveau of staat van onderhoud.
4. Verkoopprijzen opvragen bij Kadaster
Wanneer je de WOZ-waarde wil vergelijken met andere verkoopprijzen, kun je bij het Kadaster koopsommen opvragen van andere woningen. Dit is echter niet gratis. Je betaalt € 2,80 en krijgt dan een overzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen vijf jaar binnen een postcodegebied. Vergelijk deze prijzen met jouw WOZ-waarde.
5 Contact opnemen met gemeente
Twijfel je na het bekijken van het WOZ-waardeloket en jouw taxatieverslag of de WOZ-waarde klopt? Neem dan contact op met jouw gemeenten en vraag om uitleg of geef aan waarom je denkt dat de WOZ-waarde niet klopt. Je kunt op de website van jouw gemeente of het biljet waarmee je de WOZ-waarde hebt gekregen, vinden op welke wijze je contact kan opnemen. De gemeente kan je een nadere uitleg geven en als blijkt dat er een fout is gemaakt, kan de WOZ-waarde vaak ook snel gecorrigeerd worden.
6 Bezwaar maken
Heb je na de vorige stappen het idee dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken moet schriftelijk binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Op de brief (beschikking), waar de WOZ-waarde staat vermeld, staat uitgelegd hoe je bezwaar kan maken in jouw gemeente.