Incourante niet-woningen

In het kort

Incourante niet-woningen zijn onroerende zaken waarvoor geen marktgegevens beschikbaar zijn. Hierbij kan gedacht worden aan scholen, ziekenhuizen en energiecentrales. Deze categorie niet-woningen wordt getaxeerd door de gecorrigeerde vervangingswaarde te bepalen.

Op deze pagina vindt u een uitleg hoe de WOZ-waarde van incourante niet-woningen wordt bepaald en hoe de kwaliteit van deze taxaties gecontroleerd kan worden.

Waarde van incourante niet-woningen wordt getaxeerd door gecorrigeerde vervangingswaarde te bepalen

Incourante niet-woningen zoals scholen, ziekenhuizen en energiecentrales worden getaxeerd aan de hand van de gecorrigeerde vervangingswaarde. Voor de berekening daarvan is informatie nodig voor het bepalen van de grondwaarde en informatie voor het waarderen van de opstallen. De waarde van de opstallen wordt berekend door de actuele bouwkosten (inclusief inrichtingskosten en bijkomende kosten) te corrigeren voor technische veroudering en eventueel voor functionele veroudering.

Voor het bepalen van de grondwaarde wordt uitgegaan van de investering die gedaan moet worden om een vergelijkbaar perceel grond met die bestemming op die locatie te verwerven. Omdat een belangrijk deel van het leveren van bouwrijpe grond geschiedt door de betreffende gemeente, vormen de uitgifteprijzen die de betreffende gemeente hanteert een belangrijk deel van de benodigde informatie. Maar als er marktcijfers voorhanden zijn over grondtransacties voor de bouw van nieuwe incourante objecten, dan verdient het gebruik van deze marktcijfers de voorkeur boven gronduitgifteprijzen.

Taxatiewijzers bieden hulp bij het waarderen

Om de incourante objecten op een uniforme wijze te waarderen zijn landelijke taxatiewijzers opgesteld. Deze taxatiewijzers bevatten kengetallen voor verschillende categorieën incourante niet-woningen en worden jaarlijks geactualiseerd.

Verdere uitleg over de gecorrigeerde vervangingswaarde is te vinden in de Taxatiewijzer en kengetallen Algemeen.

Taxatieverslag incourante niet-woningen

Het taxatieverslag geeft inzicht in de opbouw van de WOZ-waarde. Naast de aanduiding van het pand bevat het taxatieverslag een aantal kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling. In ieder geval vermeldt het taxatieverslag het: type object, bouwjaar, de grootte van het pand, het perceel en eventuele bijgebouwen.

Verder geeft het taxatieverslag inzicht in de waarde-opbouw. Bij objecten zoals scholen, ziekenhuizen, laboratoria en energiecentrales gaat het om de vervangingswaarde, bijgesteld voor technische en functionele veroudering (de gecorrigeerde vervangingswaarde).

In de Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken zijn de verschillende model-taxatieverslagen opgenomen als bijlage

Bij incourante niet-woningen is het gebruik van het model-taxatieverslag niet-woningen (vervangingswaarde) verplicht.