Energiezuinigheid (energielabel) en de WOZ-waarde

In het kort

In de huidige woningmarkt vinden kopers het belangrijk hoe energiezuinig een woning is. In advertenties voor de verkoop van woningen wordt deze energiezuinigheid aangegeven met het energielabel. Bij de WOZ-taxatie kan dit energielabel niet direct gebruikt worden, omdat lang niet voor alle woningen een actueel energielabel bekend is. Daarom kijken gemeenten bij de WOZ-taxatie ook naar de kenmerken van een woning die invloed hebben op het energielabel.

Aan de hand van verkoopcijfers kunnen gemeenten analyseren hoe groot het effect van die kenmerken van energiezuinigheid op de betaalde verkoopprijs is. De resultaten van die analyse gebruiken gemeenten om voor alle woningen de WOZ-waarde te bepalen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het energielabel en welke invloed dit heeft op uw WOZ-waarde.

Energielabel geeft aan hoe energiezuinigheid uw woning is

Wat bepaalt de energiezuinigheid van een woning? De energiezuinigheid van een woning wordt bepaald door de hoeveelheid energie die u nodig heeft om uw woning warm te houden in de winter, maar ook koel te houden in de zomer. Voor de energiezuinigheid is vooral van belang welke maatregelen bij een woning zijn getroffen, zoals isolatie, zonnepanelen etc. De mate waarin die maatregelen voor een woning succesvol zijn getroffen, kan worden samengevat in een energielabel, van A++++ tot G, die aangeeft hoe energiezuinig de woning is.

Niet voor elke woning is een energielabel vastgesteld. Immers het vaststellen van een energielabel kost geld. Bij verkoop van een woning is het hebben van een energielabel verplicht. Ook voor de meeste huurwoningen van woningcorporaties is een energielabel vastgesteld.

Een energielabel blijft tien jaar geldig. Na verloop van die tien jaar is weer sprake van een woning zonder energielabel. Maar ook in die periode van tien jaar kan er veel veranderen aan een woning, bijvoorbeeld door het treffen van isolatie-maatregelen, het plaatsen van een (hybride) warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen.

Energielabels zijn daarom zeer nuttig om een beeld te krijgen van de energiezuinigheid van een woning, maar let wel altijd op de datum dat het label is vastgesteld.

Woningkenmerken beïnvloeden energiezuinigheid (energielabel)

Voor het bepalen van het energielabel van uw woning wordt er gekeken naar veel verschillende onderdelen. Gezamenlijk beïnvloeden die onderdelen de uiteindelijke energiezuinigheid van uw woning:

  • Type woning: vrijstaande huizen verliezen meer warmte (energie) naar buiten dan bijvoorbeeld appartementen.
  • Isolatie van de vloer, dak en muren: door goede isolatie wordt warmteverlies (energieverlies) voorkomen.
  • Gebruik van isolerend glas: enkel glas laat meer warmte door dan dubbel glas en gelaagd glas zoals HR+++ glas isoleert nog weer beter.
  • Zonnepanelen: zonnepanelen wekken energie op en dit wordt meegenomen in het bepalen van het totale energiegebruik van de woning. Daardoor is het dus zelfs mogelijk om een netto energieleverende woning te hebben.
  • Verwarmingssystemen: (hybride) warmtepompen zijn zuiniger dan gasgestookte CV-ketels of gaskachels.

Energiezuinigheid wordt meegenomen in de WOZ-taxatie

Ondanks dat niet elke woning een (recent) energielabel heeft, houden gemeenten wel rekening met de energiezuinigheid van een woning bij het bepalen van de WOZ-waarde. Dat moet ook, want uit analyse van de verkoopprijzen blijkt dat kopers van woningen deze energiezuinigheid (het energielabel) steeds belangrijker vinden. De energiezuinigheid bepaalt daarmee steeds sterker de betaalde prijs bij verkoop van een woning en dus de marktwaarde. Dat wordt gestimuleerd door maatregelen waarbij een koper bijvoorbeeld meer geld kan lenen bij een energiezuinige woning (bijvoorbeeld energielabel A).

Omdat van veel woningen geen recent vastgesteld energielabel beschikbaar is, gebruiken gemeenten niet het energielabel bij de WOZ-taxatie van alle woningen. Zij registreren afzonderlijke kenmerken van woningen die van belang zijn voor de energiezuinigheid en nemen die mee in de taxatie.Bijvoorbeeld de mate van isolatie van een woning speelt een belangrijke rol bij het inschatten van het kenmerk “kwaliteit” van de woning. Terwijl bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen als een afzonderlijk “onderdeel van de woning” wordt geregistreerd en meegenomen bij de taxatie.

Neem contact op met uw gemeente

Het kan voorkomen dat uw gemeente niet over de juiste of volledige informatie beschikt om een goede inschatting te maken van de energiezuinigheid van uw woning. Mocht u het idee hebben dat bepaalde (min- of plus-)punten over uw woning niet zijn meegenomen in deze inschatting van de energiezuinigheid van uw woning en daarmee bij het bepalen van de WOZ-taxatie, neem dan contact op met uw gemeente om inzicht te krijgen in de gemaakte inschatting en deze eventueel aan te passen als deze niet klopt met de eigenschappen van uw woning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe gemeenten precies omgaan met de energiezuinigheid van woningen bij het bepalen van de WOZ-waarde? Lees dan de informatie voor gemeenten over dit onderwerp.