Waarderingskamer

Vragen over afbakening WOZ (deel) objecten en BAG-objecten

Is de gebruiksoppervlakte van een later aangebouwde garage, inclusief de oppervlakte van de dragende muur waar hij tegenaan wordt gebouwd?

Ja.

Wanneer de aangebouwde garage binnendoor bereikbaar is, hoort de oppervlakte van de garage ook tot de gebruiksoppervlakte van het verblijfsobject. De dragende muur waartegen de garage is aangebouwd, is nu een binnenmmur geworden. Volgens de meetinstructie maken we geen onderscheid tussen dragende of niet dragende binnenmuren. De oppervlakte van deze binnenmuur hoort dus bij de gebruiksoppervlakte van het verblijfsobject.

In de WOZ-administratie zal de garage een aparte WOZ-deelobject zijn en dus een aparte gebruiksoppervlakte krijgen. Wanneer de gebruiksoppervlakte van deze garage wordt opgeteld bij de gebruiksoppervlakte van de woning, moet het resultaat gelijk zijn aan de gebruiksoppervlakte van het verblijfsobject. Daarom wordt het stuk van de muur waar de garage tegenaan is gebouwd, meegeteld bij het bepalen van de gebruiksoppervlakte van de garage. 

Zijn zolders afzonderlijke WOZ-deelobjecten?

Meestal niet.

De aard van een zolder bij een woning kan heel verschillend zijn. Bij de ene woning is de zolder alleen een bergruimte zonder adequaat daglicht die met een vlizotrap bereikbaar is, terwijl bij de andere woning de zolder een volwaardige (slaap)verdieping is. Daarom kan de vraag ontstaan of het niet nodig is om een zolder altijd apart te registreren en daarbij dan ook kenmerken als toegankelijkheid (vaste trap of niet) en functie (hoogte van het dak, mate van daglicht toetreding) vast te leggen.

Voor de WOZ-taxaties is het bij de meeste woningen niet nodig om deze kenmerken van de zolder afzonderlijk vast te leggen. De WOZ-waarde wordt immers primair bepaald door vergelijking met andere woningen en in de meeste gevallen zullen de meest direct vergelijkbare woningen een "vergelijkbare zolder" hebben. De oppervlakte van de zolder kan dus gewoon onderdeel uitmaken van de gebruiksoppervlakte van het WOZ-deelobject woning. Dankzij het voorschrift in de meetinstructie dat bij de gebruiksoppervlakte alleen de oppervlakte met een hoogte vanaf 1,5 meter gemeten wordt, wordt er adequaat rekening gehouden met een eventuele beperkte bruikbaarheid van de ruimte op zolder.

Alleen wanneer er sprake is van een "bijzondere zolder" kan het wenselijk zijn om deze wel als afzonderlijk WOZ-deelobject vast te leggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zeer grote zolder bij een (woon) boerderij of een woning waarbij een grootschalige verbouwing heeft plaatsgevonden in vergelijking met de woningen in de omgeving door bijvoorbeeld de kap te verhogen.

Bij het gebruik van de gebruiksoppervlakte voor de WOZ-taxaties kan wat betreft het afbakenen van WOZ-deelobjecten dus dezelfde werkwijze gehanteerd worden als bij het gebruik van de bruto inhoud om woningen te vergelijken.